Blog posts16 Dec 2014



Humberto's verhaal | Het beste team van Edwin van der Sar

Ik deed deze week een kleine test. Geen ingewikkeld onderzoeksbureau, maar gewoon met een kopje thee en een koekje vroeg ik achteloos aan ...

Ik deed deze week een kleine test. Geen ingewikkeld onderzoeksbureau, maar gewoon met een kopje thee en een koekje vroeg ik achteloos aan een paar mannen. "Zeg die Van der Sar, waar heeft hij ook alweer gevoetbald in zijn carrière?”

Uiteraard worden Ajax en Manchester United vlot genoemd. Een paar seconden later lukt Fulham ook nog. En dan is het toch even stil. "Hij heeft toch ook nog in Italië gevoetbald? Och ja! Bij Milan? Nee...Wat was het ook weer?"

Best gek eigenlijk dat sommige mensen het lastig vinden om de loopbaan van de beste Nederlandse doelman aller tijden te noemen. Het zijn maar vier clubs! Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United!!

In zijn Juve periode ben ik 1 keer bij Edwin geweest in Turijn. Of nee, eigenlijk maakte ik voor Studio Sport vooral een reportage over een jeugdig Ajax talent die ineens op de training liep tussen sterren als Zidane, Davids en Nedved. Het gaat om Sergio de Windt. De aanvallende middenvelder was gescout door Juventus in Ajax A2. Een opvallende transfer volgde. En De Windt maakte indruk op de eerste trainingen in de selectie van de Italianen. Hij speelde zelfs Zidane door zijn benen. Iets wat trouwens niet gewaardeerd werd door de oudere spelers. Edwin vroeg ik ook om commentaar. De doelman was voorzichtig positief verrast over het talent, zoals eigenlijk iedereen. Maar De Windt kon de weelde niet dragen en zakte door zijn hoeven.

Nu ik er toch was, vroeg ik Van der Sar ook naar zijn positie bij Juventus. Hij leek zich op het veld niet op zijn gemak te voelen. Edwin was not amused. Niet met mijn vragen en niet met zijn situatie. Zijn prestaties in de Premier League na Juventus, zeggen verder alles. Alles gewonnen! Indrukwekkend.

Toch maakte hij op een andere manier nog meer indruk op mij. Hij belde mij een paar jaar geleden of ik bereid was de presentatie te doen van de oprichting van zijn Edwin van der Sar Foundation. Samen met zijn vrouw Annemarie heeft hij heel bewust gekozen om een stichting te starten om mensen met een hersenbeschadiging te helpen.

Het gezin Van der Sar heeft na de hersenbloeding van Annemarie zelf ervaren hoe ingrijpend de invloed van een hersenbeschadiging kan zijn. De warmte waarmee Edwin en Annemarie die middag iedereen vertelden over hun missie deden de voetbalprijzen verbleken. Hier stond niet Van der Sar de doelman, maar de betrokken echtgenoot. Ik heb Van der Sar vaak uitmuntend zien presteren, maar wat die middag gebeurde was excellent. Annemarie was nerveus, Edwin stelde haar gerust. Annemarie vertelde, Edwin stond achter haar, klaar om te helpen, voor het geval zijn vrouw er niet uit zou komen met al die vragen. Het was niet nodig. Mooi om te zien: de verbinding tussen twee mensen die veel hebben meegemaakt en in alle kwetsbaarheid dat durfden te delen zodat anderen geholpen kunnen worden. Een eenheid. Het beste team uit zijn carrière.

Turijn was ver ver weg.....

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
6 december 2014



Minder

Lees verder

Blog posts16 Dec 2014



Humberto's verhaal | Amsterdam pact

Heeft u wel eens gehoord van de ‘Rooney Rule’? Het is een regel uit het American Football, ingevoerd in 2003.

Heeft u wel eens gehoord van de ‘Rooney Rule’? Het is een regel uit het American Football, ingevoerd in 2003.

Sindsdien zijn NFL clubs verplicht bij iedere sollicitatie voor de positie van coach of assistent coach, tenminste één gesprek te voeren met een lid van een ‘etnic minority’ zoals de Amerikanen dat zeggen. Ik hoorde deze week voor het eerst over deze regel.

Het was bij een conferentie over de bestrijding van racisme in het voetballen, met de door UEFA-baas Michel Platini benoemde Clarence Seedorf als anti racisme ambassadeur. Eerlijk gezegd vroeg ik me wel af waarom zo'n regel noodzakelijk was. Een Amerikaanse professor kon het haarfijn uitleggen.

Hoewel ruim 70 procent van de spelers in de NFL zwart is, waren coaches nauwelijks te vinden. Tony Dungy was één van de weinige donkere coaches. Zijn ontslag bij de Tampa Bay Buccaneers leidde tot enorme protesten. Hoezo werd Dungy ontslagen terwijl hij met zijn team won en daarmee, gezien de kwaliteit van het team, ver boven verwachting presteerde? "Black coaches are last hired and first fired", zo werd met de zaak Dungy bewezen. Vier jaar later liet Dungy alsnog zien wat hij in zijn mars had door met Indianapolis Colts de Superbowl te winnen, de eerste African American coach in de geschiedenis van de NFL. De Rooney Rule bewees al snel zijn nut: het aandeel African Americans als hoofdcoach steeg na de invoering binnen korte tijd van 6 naar 22 procent, terwijl er niet eens een quotum is afgesproken in de Rooney Rule. 

Clarence Seedorf hield tijdens de bijeenkomst in het Olympisch Stadion, een pleidooi om de Rooney Rule ook in Europa in te voeren. Hij zei er wel bij dat er wel een verschil was met de VS. Hier houden we vrijwel geen sollicitatie gesprekken met coaches. Maar terwijl het aandeel donkere spelers significant is gegroeid de afgelopen decennia, is het op het coachingsvlak vrijwel geen groei te bespeuren. Ja, in Nederland zien we Henk Fraser en.....Menzo, Rijkaard, Ten Cate. Nog een redelijke score. In Engeland is het heel treurig. 92 profclubs, niet 1 met een coach uit een minderheidsgroep. Volgens Mourinho heeft dat niets met racisme te maken: “There is no racism in football … If you are good, you get the job.”

Seedorf gelooft daar niets van. Het is zelfs zo erg dat een speler hem vertelde dat hij in Engeland niet eens zou beginnen aan een trainerscursus omdat hij weet dat hij als donkere ex speler nooit een baan zou krijgen in de Premier League. Ondanks ruim 20 jaar ervaring in de Premier League en ondanks zijn meer dan 80 interlands. Seedorf wilde zijn naam niet noemen, maar er zullen er ongetwijfeld meer zijn die deze beperking voelen.

De UEFA en de KNVB zijn het met Seedorf eens. Bert van Oostveen omarmde daarom het voorgestelde Amsterdam Pact. Daarin staat onder andere dat de UEFA erkent dat etnische minderheden in coaching en management ondervertegenwoordigd zijn op het hoogste niveau van het voetballen. "Wij moedigen nationale bonden aan om, net als in de NFL, een Rooney Rule in te voeren".

Gezien de resultaten ben ik ook overtuigd geraakt van de  Rooney rule, maar om te voorkomen dat het een dode regel op papier wordt ben ik het met Seedorf eens dat het opschrijven van de regel alleen niet voldoende is. Er is ook een bewustwording nodig dat in 2014 ieder mens een eerlijke kans verdient.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
13 december 2014

 



Minder

Lees verder

Blog posts12 Dec 2014



Humberto's verhaal | Principes

Hoeveel zijn uw principes eigenlijk waard? En dan bedoel ik in harde valuta en niet in overdrachtelijke zin. Dus voor hoeveel euro's ...

Hoeveel zijn uw principes eigenlijk waard? En dan bedoel ik in harde valuta en niet in overdrachtelijke zin. Dus voor hoeveel euro's zou u geen bezwaren hebben om afstand te doen van bepaalde basisbeginselen?

Stel dat je een aanzienlijk belastingvoordeel kan krijgen door bepaalde inkomsten te verzwijgen, zou u dat doen? Ik heb Maurice de Hond niet nodig om te kunnen inschatten dat we daar vrijwel allemaal voor open staan.

Maar stel nou dat je een teken van je geloof in je clublogo hebt staan? Zoals een heel klein kruis in het logo van 1 van de grootste clubs ter wereld, Real Madrid. Het kruis had ik niet eerder gezien; zo klein is het. Maar in het Algemeen Dagblad stonden deze week twee foto's: 1 met kruis, bovenop de kroon en 1 zonder kruis. Eerlijk gezegd duurde het even voordat ik überhaupt zag waar ik moest kijken.

De kop boven het stuk trok mijn aandacht: "Voetbalclub Real Madrid wordt gesponsord door de Arabische wereld. Om de Arabische fans niet tegen zich in het harnas te jagen heeft de club het kruis verwijderd."

"Nou ja, wat is dit nou weer", was mijn eerste reactie. "Dat doe je toch niet, een deel van je identiteit verkopen om anderen, ergens ver weg niet voor het hoofd te stoten"? Het kruis staat al sinds 1931 boven het Koninklijke kroontje van het Real logo. Marca, de Spaanse sportkrant schreef treffend: “De club is bereid om de identiteit van de club te verloochenen voor de nieuwe fans”. Het stoom kwam nog net niet uit mijn oren. Maar verder lezend bedaarde ik en schoot ik zelfs in de lach. De Nationale Bank van Abu Dhabi blijkt bereid te zijn om ongeveer 90 miljoen euro te betalen, met het verwijderen van het Christus-kruis als voorwaarde. In mijn hoofd zag ik mezelf aan de onderhandelingtafel zitten namens Real. "Ja, maar dat kruis hoort bij ons. Al ver voor de Tweede Wereldoorlog. Mr. Tan, we'll pay you 90 milion...." "Ooh..in that case: can I sign at the cross?"

Principes zijn absoluut te koop, of moet ik zeggen dat principes veranderen in een voor-wat-hoort-wat principe met het juiste bedrag? Het is een kwestie van tijd en geld voordat ijzeren tradities ineens toch veranderen. Aartsrivaal Barcelona riep jarenlang: "Wij zijn meer dan een club...wij hebben geen shirtreclame...wij onderscheiden ons van de rest...bla bla bla..." Tot Qatar Airways kwam: voor een periode van drie jaar steeds 96 miljoen euro. En hop weg maagdelijk shirt. Nadat trouwens de geesten al rijp  waren gemaakt, want eerst stond Unicef op het shirt waarvoor Barcelona ongeveer 1,5 miljoen per jaar betaalde aan Unicef. Een omgekeerde sponsoring dus, of eigenlijk een investering om de harde overgang van het keiharde principe: geen shirtreclame naar Qatar Airways te versoepelen.

Ach, mijn wijze oom zei al: "Jongen, er zijn principes en er zijn kosten", vergeet dat nooit.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
29 november 2014

 



Minder

Lees verder

Blog posts03 Dec 2014



Humberto's verhaal | Presenteren is als goede wijn

In welke maand het was, of welke dag? Ik weet het niet meer. Zelfs in welk seizoen het was of in welke stad weet ik niet meer. Ik weet nog ...

In welke maand het was, of welke dag? Ik weet het niet meer. Zelfs in welk seizoen het was of in welke stad weet ik niet meer. Ik weet nog wel wat Mart tegen mij zei die avond, ergens in het land.

De redactie, of beter gezegd, de presentatoren (de gezichten) waren uitgenodigd bij een voetbalwedstrijd. Niet als toeschouwers voor de duidelijkheid, maar als spelers. Daar stond ik dan als nieuweling. Net een week bij de NOS en ineens zat ik in een kleedkamer met mannen die ik alleen maar van de TV kende. Nou, dat durf ik nu wel te zeggen, dat is intimiderend. Kees Jansma, Tom Egbers, maar ook de commentatoren Evert ten Napel en Frank Snoeks en uiteraard Mart Smeets! De zilverrug van het stel. Niet door zijn gedrag maar door zijn aura en juist door zijn rust. Ergens die avond zei Mart een zin tegen mij die ik nog honderden keren heb aangehaald. Tegen mezelf en tegen anderen. "Presenteren is als wijn, het duurt heel lang voordat het goed is." Deze wijsheid viel niet meteen bij mij, maar naarmate ik langer bezig was in dit vak, hoe meer ik mij de kracht van zijn woorden realiseerde.

Mart Smeets is een kunstenaar. Met open mond heb ik gekeken naar zijn vakmanschap. Zonder beelden, die werden er achteraf bij gezocht, sprak Mart bijvoorbeeld een samenvatting van de Tour de France in. "Hoe lang moet het zijn", vroeg hij dan aan de eindredacteur. "Ongeveer 1.30 minuut, Mart." En daar kwam een verhaal van precies 1 minuut en 30 seconden. Zonder eeh of aah.... De etappe was in zijn verhaal spannender dan die in werkelijkheid was geweest. En niet omdat hij er feiten bij verzon. Maar door zijn op kennis en passie gebaseerde woorden en zijn oprechte enthousiasme voor de sport. Fenomenaal.

Net zoals de manier waarop hij mij in beeld gedag zei nadat ik mijn laatste uitzending bij Studio Sport had gedaan.
Mart zat in Frankrijk, waar anders. Zijn woorden van waardering, namens de hele redactie, raakten mij. Maar ik hield het droog. Tot ik na de uitzending naar mijn auto liep. Ik realiseerde mij dat er een einde was gekomen aan 12 jaar Studio Sport. Ik stapte in, deed mijn gordel om en de radio aan.

Alsof de duvel ermee speelde, hoorde ik het Britse trio Keane uit de speakers:

This is the last time
That I will say these words
I remember the first time


Gejankt heb ik. Net zoals Toine van Peperstraten zeg maar, alleen bij mij zag niemand het. Twintig minuten lang. Mart had mijn traansluizen met zijn woorden geopend. Zonder dat hij er erg in had. Zo opent Mart Smeets op TV, in zijn boeken en zijn columns, al bijna 50 jaar onze sportharten. Met als resultaat dat we in het verhaal van de wedstrijd gezogen worden. Mart laat bovendien al jaren zien dat hij zijn eigen woorden heeft waargemaakt. Hij is een prachtige wijn. Een bordeaux, een Château Canon-la-Gaffelière, dat is een Premier Grand Cru de Saint-Émilion. Een wijn met een stevig karakter. Confronterend soms, aanwezig maar ook heel elegant.

Mart, dank voor je woorden van toen en je voortdurende vakmanschap.
Santé!!

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
22 november 2014

 



Minder

Lees verder

Blog posts03 Dec 2014



Humberto’s verhaal | “Moge Allah je straffen”

"Moge Allah je straffen". Dat waren de pikantste woorden van deze week. Het dissidente PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk ...

"Moge Allah je straffen". Dat waren de pikantste woorden van deze week. Het dissidente PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk sprak deze verwensing uit tegen collega Ahmed Marcouch. Fractievoorzitter Diederik Samsom gaf toe dat hij zich door deze woorden bedreigd voelde.

Uren discussies om de "neuzen dezelfde kant op te krijgen" had niks opgeleverd. Samen met collega kamerlid Kuzu stapte Öztürk uit de PvdA-fractie. Of werden ze er uitgezet?
Uiteraard staan de kranten bol van de scheur in de PvdA. De leider ziet het uit zijn handen glijden. Hij wist dat de bom ooit zou barsten want de twee kamerleden lagen al langer niet goed in de groep. Zoiets voel je, zoiets weet je.

Zou Guus Hiddink ook voelen of weten dat de groep op een ander spoor zit dan hij? Het kan toch niet dat vier van de vijf wedstrijden zijn verloren onder de huidige bondscoach? Verliezen hoort bij sport, maar als ik naar de groep kijk, voelt het niet als een groep. Van Persie en Huntelaar onderstreepten mijn gevoel toen ze, duidelijk in beeld zichtbaar, elkaar de les lazen over wie wat had moeten doen. Robben laat na de nederlaag tegen Mexico doorschemeren dat hij heimwee heeft naar het 5-3-2 systeem van Louis van Gaal. Niet echt het beeld van een eensgezind team.
Hiddink weet het en ziet ook dat het schuurt en bijna is gescheurd. Anders had hij niet de belofte gedaan om op te stappen bij verlies tegen Letland. Maar de geest is al uit de fles. Zelfs bij winst lijken de verhoudingen verstoort. De geloofwaardigheid van een leider hangt samen met het resultaat van zijn beslissingen. Zonder resultaat worden zijn woorden niet meer gehoord.

Ik ben er niet bij in de kleedkamer, maar de verwensingen en verwijten naar elkaar zullen niet van de lucht zijn. Dat hoop ik in ieder geval. Elkaar flink de waarheid vertellen in een groep kan louterend werken. Tenzij er zoveel venijn achter zit, dat de woorden als bedreigend worden ervaren. Zoals tijdens de discussie binnen de PvdA, het afschuwelijke "moge Allah je straffen". Maar wat er bij Oranje ook gezegd is, of wat het resultaat ook is, het sentiment is zo slecht dat zelfs een overwinning zal voelen als een druppel op een gloeiende plaat.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
15 november 2014

 



Minder

Lees verder

In de media20 Feb 2015



Humberto doopt tulp

Op 11 februari j.l. had Humberto de eer om tijdens de opening van de DriebanFlora te Venhuizen een naar hem vernoemde Tulp te dopen en in ...

Op 11 februari j.l. had Humberto de eer om tijdens de opening van de DriebanFlora te Venhuizen een naar hem vernoemde Tulp te dopen en in ontvangst te nemen. De prachtige witte tulp werd door Humberto overgoten met champagne waarna er door de aanwezigen nog een wandeling werd gemaakt door de prachtige bloementuin.



Minder

Lees verder

In de media12 Dec 2014



Muziekboek Let's Dance

Vanaf nu ligt de 4-cd-box Let's Dance - Mijn Favoriete Dance Classics in de winkel, die Humberto samenstelde met de Rotterdamse dj Peter ...

Vanaf nu ligt de 4-cd-box Let's Dance - Mijn Favoriete Dance Classics in de winkel, die Humberto samenstelde met de Rotterdamse dj Peter Gelderblom. "Het zwaartepunt ligt bij de periode 1980 tot en met 1983, met ook uitstapjes naar Afrojack en Oliver Heldens", aldus Tan. De verhalen van Humberto Tan werden voor Let's Dance opgetekend door popjournalist Jean-Paul Heck. "We zijn gewoon gaan zitten met een stapel platen. Dat waren heel gezellige uurtjes.



Minder

Lees verder

In de media06 Nov 2014



Humberto's nieuwste boek 'Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen'.

In Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen verzamelt Humberto zijn spraakmakende, kritische en geestige sportcolumns. Geïnspireerd ...

In Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen verzamelt Humberto zijn spraakmakende, kritische en geestige sportcolumns. Geïnspireerd door een persoonlijke gebeurtenis, een gesprek met een gast in zijn radioprogramma BNR sportzaken of geprikkeld door een nieuwsitem, laat Humberto op persoonlijke wijze zijn oprechte mening horen  over zijn favoriete onderwerp: sport. Met rake columns over onder meer het nationale voetbalelftal, trainers, blessures, voetballeed, de Olympische Spelen, hersentraumas, rugnummers, sportprogrammas en uitblinkers.



Minder

Lees verder

In de media24 Oct 2014



Humberto wint de Zilveren Televizier Ster Man 2014

In een tot de nok toe gevuld Carré versloeg Humberto zijn concurrenten Johnny de Mol en Art Rooijakkers. De prijs werd uitgereikt door ...

In een tot de nok toe gevuld Carré versloeg Humberto zijn concurrenten Johnny de Mol en Art Rooijakkers. De prijs werd uitgereikt door Anita Witzier en Caroline Tensen. In zijn dankwoord memoreerde Humberto aan de begindagen van RTL Latenight en stelde dat hij met het winnen van deze prijs nooit meer gelooft in kansloos zijn. Hij bedankte het team van RTL Latenight en alle gasten: "Deze prijs is de gouden medaille die ik als sportliefhebber nooit zal winnen".



Minder

Lees verder

In de media20 Sep 2014



Brandpunt Profiel: Iedereen houdt van Humberto

Waarom houdt bijna iedereen van Humberto Tan? De succesvolle talkshowhost lijkt geen vijanden te hebben. In Brandpunt Profiel een portret van de ...

Waarom houdt bijna iedereen van Humberto Tan? De succesvolle talkshowhost lijkt geen vijanden te hebben. In Brandpunt Profiel een portret van de presentator van RTL Late Night die binnen korte tijd is uitgegroeid tot een vaste waarde op de late avond. Wat is het geheim van Humberto Tan? Is hij een allemansvriend of daadwerkelijk zo aimabel?

De carrière van Tan liep via Studio Sport en Talpa naar zijn dagelijkse programma RTL Late Night. Ondertussen lanceerde hij een modelijn en is hij een stijlicoon geworden. Tan schuwt het niet zijn mening over maatschappelijke kwesties te geven, zeker als die met afkomst en huidskleur te maken hebben.

Presentatrice Eva Jinek loopt mee op de redactie van RTL Late Night en er komen vrienden en (oud-)collega’s van Humberto Tan aan het woord waaronder Toine van Peperstraten, Jack Spijkerman, RTL 4-directeur Erland Galjaard en Humberto’s zus Palmira.

http://www.npo.nl/brandpunt-profiel/10-09-2014/KN_1661848



Minder

Lees verder